Sample Questions – Fifth Class

(NOTE: these questions are intended as representations of the style of questions that may appear on examinations, they are not intended as study material and, as such, may not be in line with any current examination syllabus)

1. A Fifth Class Power Engineer is qualified to operate steam boilers at a maximum pressure of:

A. 100 psi (700 Kpa)

B. 150 psi (1050 Kpa)

C. 250 psi (1750 Kpa)

D. 1000 psi (7000 Kpa)

E. any of the above

Answer: E

2. If an employer makes application on behalf of an employee and certifies that he cannot obtain the services of a holder of a certificate of competency to cover for holidays, emergency or sick relief purposes, or to allow the employee to operate for the purposes of training, a ____________ certificate of competency may be issued on the behalf of the employee.

A. Permanent

B. Daily

C. Monthly

D. Temporary

E. any of the above

Answer: D (This is an Alberta question).

3. ____________________ are the building blocks of all matter

A. Atoms

B. Organics

C. Neutrons

D. Protons

E. Electrons

Answer: A

4. Calculate the cost to paint a sphere which is 12 m in diameter with one coat of paint. A litre of paint covers 8m2 and costs $4.50.

A. $513.00

B. $256.50

C. $128.25

D. $805.82

E. $81.65

Answer: B

5. Artificial respiration of a victim of electrical shock must be continued without interruption until the patient begins to breathe or until:

A. The doctor pronounces him/her dead

B. A family member says it is okay to stop

C. The victim dies

D. You turn blue

E. The plant manager tells you that you might as well give up

Answer: A

6. The colour of the background for a class ‘C’ fire extinguisher identification is:

A. Red

B. Blue

C. Yellow

D. Pink

E. Green

Answer: B

7. The probable cause of a fluorescent lamp constantly blinking is:

A. Alternating current

B. High ballast rating

C. Incorrect lamp

D. Incorrect or defective starter

E. High circuit voltage

Answer: D

8. Faucets are similar in construction to ____________________valves.

A. Globe

B. Gate

C. Check

D. Needle

E. Angle

Answer: A

9. The purpose of shaft sealing on a pump is to:

A. Keep air in the pump

B. Keep the packing gland cool

C. Minimize the fluids from leaking along the shaft of the pump

D. Reduce the pressure on the wear rings

E. Maintain balanced thrust

Answer: C

10. The butterfly valve:

A. Can be used to give fine control of flow

B. Is constructed so the flow of fluid passing through will change

C. Can open in either direction

D. Has the disc parallel to the flow when it is in the open position

E. Has the seat parallel to the flow

Answer: D

11. The part of the boiler that has water on one side and the fire or hot gases on the other is called the:

A. Superheater

B. Water column

C. Baffle

D. Uptake

E. Heating surface

Answer: E

12. Besides acting as a stay, the reason tubes in a firetube boiler are beaded over against the tubesheet is to:

A. Allow the flue gases to flow more freely

B. Prevent the flue gases mixing with the steam

C. Prevent the tube ends from being overheated and burned

D. Keep the tubesheet in place

E. Increase heat transfer

Answer: C

13. A fitting which is used to show the water level in the boiler is the:

A. Condensate column

B. Water gauge glass

C. Boiler glass

D. Steam glass

E. Water column

Answer: B

14. For a pump that is located above the source of supply, the pump should:

A. be a positive displacement pump

B. have more than one impeller

C. have a volute casing

D. be equipped with a foot valve

E. have a discharge check valve

Answer: D

15. The burning of fuel in a furnace in order to produce heat is referred to as:

A. Mixing

B. Combustion

C. Burning

D. Endothermic

E. Firing

Answer: B

16. The coal with the highest percentage of fixed carbon is:

A. Lignite

B. Anthracite

C. Nova Scotia

D. Sub-bituminous

E. Bituminous

Answer: B

17. What type of signal does a controlling device react to?

A. Alarm

B. Energy

C. Loud

D. Hand

E. Sensory

Answer: B

18. When the burner of a boiler remains in operation and the amount of fuel and air flowing to the burner varies as the steam pressure varies this type of control is named a:

A. Modulating control

B. Single element control

C. Two element control

D. Three element control

E. Proportional control

Answer: A

19. The three main groups into which water impurities may be classed are:

A. Suspected matter, dissolved solids, dissolved gases

B. Suspended matter, inert gases, dissolved oxygen

C. Suspended matter, dissolved gases, dissolved oxygen

D. Suspended matter, dissolved gases, dissolved CO2

E. Suspended matter, dissolved solids, dissolved gases

Answer: E

20. On high pressure boilers, the try lever test should not be done unless the boiler pressure is at least __________ percent of the normal operating pressure:

A. 25

B. 50

C. 75

D. 85

E. Any of the above

Answer: C

21. An altitude pointer indicates:

A. The altitude of the height of land that the heating plant is built on

B. The altitude of the height of water in the system above the boiler

C. The altitude of the boiler in the building

D. Atmospheric pressure

E. Barometric conditions

Answer: A

22. In residences and apartments, odours can be removed from

the kitchen and bathrooms by:

A. A propeller fan

B. A turbo fan

C. Filters

D. Odour eaters

E. A forced draft fan

Answer: A

23. Ventilation is required:

A. To provide fresh air for the occupants of the building

B. To remove stale air, smoke and used air containing odours

C. To prevent condensation on the walls and windows

D. To ensure continuous air flow

E. All of the above

Answer: E

24. In a compression refrigeration system, the compressor draws:

A. Low temperature liquid

B. Low pressure liquid

C. Low pressure, high temperature vapour

D. High pressure, high temperature vapour

E. Low pressure, low temperature vapour

Answer: E

25. Which of the following statements about central air conditioning systems is false?

A. They are used in large buildings

B. All the major equipment is located in a central mechanical room

C. Air is conditioned in the mechanical room and then distributed via duct system

D. It is able to utilize large central equipment with high efficiency and low cost

E. The unitary system is able to control noise and vibration better than the central system

Answer: E

26. The most widely used refrigerant control which normally consists of a bellows or diaphram chamber connected to a temperature sensing bulb by means of a capillary tube is a/an?

A. Thermostatic expansion valve

B. Automatic expansion valve

C. Manual expansion valve

D. Hydraulic valve

E. Float valve

Answer: A

27. Safety controls do not normally serve which function?

A. They stop operation when the temperature gets too high

B. They stop operation when the pressure gets too high

C. They stop operation when the temperature gets too low

D. They stop operation when the temperature gets too low

E. They stop operation when factors are within the operating range

Answer: E

28. When lubricating equipment, the operator should check for:

1. Unusual machine noises

2. Unusual consumption of lubricant

3. Excessive heat in the bearings

4. Excessive leakage of lubricant

A. 1, 2

B. 2, 3, 4

C. 1, 2, 3

D. 1, 3, 4

E. 1, 2, 3, 4

Answer: E

29. Relative to dry-pipe fire system, an automatic air supply shall be connected so that proper pressure can be maintained in each system, is a statement in the:

A. National Fire Protection Association Code

B. Industrial Accident Prevention Association

C. Canadian Standards Association

D. Occupational Health and Safety

E. Fire Marshals Association

Answer: A

30. The electrical pressure that causes current flow through a circuit is the:

A. Emf

B. Ampere

C. Ohm

D. Watt

E. Var

Answer: A

31. Electrical overloads may be due to:

1. Applying too heavy a load to an electric motor

2. Lightning strikes

3. A short circuit

4. Using too many devices on the same circuit

A. 1, 2, 3, 4

B. 1, 4

C. 1, 2, 4

D. 2, 4

E. 1, 3, 4

Answer: A

32. The symbols CSA, ULC, and UC placed on electrical motors and appliances are:

A. Advertising gimmicks

B. Decals intended to give the equipment a more authentic appearance

C. Only placed on electrical equipment which has passed all performance tests designed by government

D. The initials of the manufacturer

E. Code information for reference

Answer: C